New Delhi is hectisch en druk. Het is een metropool vol kleuren, geuren, mensen en indrukken, maar ook een stad vol historie, prachtige paleizen en eeuwenoud werelderfgoed. Laat je meevoeren door de opwinding van deze bijzondere stad en ontdek wat New Delhi heeft te bieden.
New Delhi is een aaneenschakeling van chaos, maar eenmaal van de cultuurshock bekomen is het een feestje voor je zintuigen. Bewonder de vrouwen in hun kleurige sari’s, bekijk de eeuwenoude Mogol architectuur, eet geurige curry’s met warme chapati’s en maak kennis met de koeien die voor niets en niemand uit de weg gaan. New Delhi moet je horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar vooral beleven.
New Delhi is op te delen in twee stukken: een oud en een nieuw gedeelte. Old Delhi is een levendig district met een wirwar aan smalle straatjes. Hier stikt het van de mensen, scootertjes, koeien, riksja’s, goedkope guesthouses en kleurrijke winkeltjes. Daarnaast vind je hier talloze bezienswaardigheden als het Rode Fort, de beroemde Jama Mashid moskee en de Qutab Minar, een minaret van 73 meter hoog. Het nieuwe gedeelte van Delhi is daarentegen bijna een oase van rust. Je hebt er ruim opgezette straten en groene parken, maar ook hier een hoop bijzondere gebouwen, bezienswaardigheden en genoeg te doen.
In het oude centrum van New Delhi ligt het Rode Fort, een ommuurd paleis uit de Mogol periode. Binnenin liggen ondermeer paviljoens, gebedshuizen, kanalen en een bazaar. Het fort is gemaakt van grote blokken rood zandsteen en staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het fort wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van de Mogol architectuur en was bijna 200 jaar het ceremoniële en politieke hoofdkwartier van het Mogol rijk.
Met zijn hoogte van 73 meter is de Qutab Minar de hoogste stenen toren van India. Het vijf verdiepingen tellende bouwwerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd door de eerste sultan van Delhi, na de overwinning op de Hindoes. De toren werd later verbouwd tot minaret. Helaas is het niet mogelijk om de toren te beklimmen, maar ook vanaf de grond is het een bezoekje waard.
De Jama Mashid is één van de bekendste bezienswaardigheden van New Delhi. Deze moskee is de grootste van India en biedt plek voor maar liefst 25.000 gelovigen. Het gebedshuis werd gebouwd in opdracht van Mogol leider Shah Jahan, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Taj Mahal. Het gigantische complex heeft drie pompeuze toegangspoorten, vier uitkijktorens en twee minaretten van beide veertig meter hoog. Het gebouw is daarnaast een plaatje om te zien, met zijn muren van rood zandsteen en spierwitte marmeren details. En hoewel een moskee, is Jama Mashid ook vrij toegankelijk voor niet-Moslims. Het letterlijke hoogtepunt van een bezoek aan Jama Mashid is een klim naar de top van de zuidelijke minaret. Vanaf hier heb je spectaculair uitzicht over New Delhi.
Wat betreft architectuur is de Lotus Temple een bijzondere verschijning, en alleen daarom al het bekijken waard. Zijn opvallende uiterlijk heeft vele prestigieuze prijzen gewonnen en wordt geroemd door de designwereld. Het moderne gebedshuis in de vorm van een lotusbloem is een zogenoemd Huis van Aanbidding van het Bahá’í-geloof. De tempel is bedoeld om te mediteren en bidden, en is vrij toegankelijk voor iedereen, ongeacht religie of achtergrond. Vanwege zijn open karakter is het gebedshuis één van de meest bezochte gebouwen ter wereld.
Het pronkerige Akshardham-complex in het oosten van New Delhi werd tien jaar geleden opgeleverd en is een grote publiekstrekker. Het grootse en rijkversierde Hindoecomplex biedt plek aan verschillende exposities over de Indiase cultuur, heeft een IMAX theater, watershows en je kunt er zelfs een boottochtje maken langs duizenden jaren aan Indiaas erfgoed.
De tombe van Humuyan doet je ongetwijfeld denken aan een ander Indiaas bouwwerk: de Taj Mahal. Niet heel gek, want de graftombe in New Delhi werd gebruikt als voorbeeld voor het mausoleum in Agra. Het is de laatste rustplaats van de Mogol koning Humayun, en was een belangrijke spil in de ontwikkeling van de Mogol architectuur.
New Delhi ligt op ongeveer acht uur vliegen van Nederland, en KLM vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol op en neer. De prijs voor een retourtje begint bij € 700, maar het kan goedkoper door een vlucht met overstap te nemen. Vliegen via Istanbul of Londen kan je zo € 200 euro schelen.
Om vervolgens van het vliegveld in de stad te komen kun je de moderne Metro Express of de busservice naar het centrum nemen. Er gaan ook taxi’s, maar zorg dat je alleen in een officiële gele prepaid taxi stapt: er zijn veel oplichters actief op het vliegveld. Veel hotels en guesthouses hebben een pick-up service. Wil je zeker weten dat je op de goede bestemming eindigt, regel dat dan van tevoren bij je accommodatie.
Alle bezienswaardigheden vond ik geweldig. Vooral de museums en paleizen. Taj Mahal was het geweldigst. Er moet wel veel veranderd worden aan de netheid. Dat is een beetje tegengevallen. Maar voor de rest was het prachtig. Ik wil wel nogeen paar keren terug. want in één keer heb je nog niets eigenlijk gezien. Het beeld van Hanoeman bij de metrostation vond ik heel geweldig en de mahatma Gandhi park. het parlemetsgebouw eveneens ook. Naarnaast ben ik ook geweest naar Jaipur - shiishamahal-hawamahal-djantar mantar en nog een aantal plaatsen, eveneens naar ajmer sharif. Alles was geweldig, alleen kon ik de armoede niet zien, hoe verschikkelijk het is. Maar ff doorbijten is het me wel gelukt. maar eens wil ik dan toch terug, want eigenlijk wil ik mijn familie zoeken, want mijn grootvader(dada) is afkomstig uit india. De familie Laismohamed. Die wil ik graag zoeken. Ik Suriname is de naam veranderd in Laismhamedkhan. Mijn dada was afkomstig van de pathaan generatie. Ik ben de derde genaratie uit de stambom van mijn dada. Ik doe mijn uiters best om het uit te zoeken.
Eerste kennismaking met India in Delhi. Wat n ontzettend drukke chaotische stad! En vies! Maar zo indrukwekkend. Maak hier zeker een rondrit met een tuk tuk! Zie alle stroomdraden door de lucht slingeren! Mensen die prachtig gekleed zijn en mooie bezienswaardigheden!
In 2014 was ik in Nepal (combinatie reis India & Nepal) en was er een mogelijkheid om de volgende excursie te boeken: mountain-fligt. Deze moesten we tijdelijk reserveren in verband met de vele aanvragen en omdat het weer er dagelijks (zelfs per dagdeel) kan verschillen.... Wij mochten die ochtend dus mee, jippie! Zaten vol spanning te wachten op de lichthaven, omdat ze soms pas 30 min voor tijd kunnen zeggen of de vlucht daadwerkelijk door kan gaan (i.v.m. het weer in de bergen). En we hadden geluk: we mochten, de vlucht ging door! Met een klein vliegtuigje van Buddha-air gingen we de lucht in, en al snel zagen we ze de besneeuwde bergtoppen. Daarnaast kregen we een kaart waarop alle bergen stonden en welke de mount Everest was... We hadden prachtig weer daarboven, een mooie heldere lucht, waardoor we ze goed konden zien! En ja hoor daar was die de mount everest! De piloot probeerde zo dicht bij als mogelijk te vliegen en daarnaast mochten we ook allemaal omstebeurt meekijken vanuit de cockpit! Prachtige foto' s kunnen maken en echt genoten, een onvergetelijke excursie! (Het was wel een vrij dure excursie, maar het was zeker elke cent waard!)
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar India